Flere piratkopierte klokker med ulike merker.

Nordmann kjøpte falske klokker på nett – dømt til å betale 20 000 kroner

En fersk dom i Oslo tingrett viser at det kan bli dyrt å kjøpe falske varer, selv om det bare er til privat bruk.

I januar 2025 stoppet Tolletaten en pakke fra Hongkong som så mistenkelig ut. I pakken var det to falske klokker og en klokkereim som utga seg å være fra klokkemerket Omega. En nordmann hadde betalt 1900 kroner for varene, mens verdien av de originale varene var på over 600 000 kroner.

Tilbakeholdt av Tolletaten

Hvis Tolletaten mistenker at en pakke er en piratkopi og pakken enten har blitt sendt fra et firma i utlandet, eller er på vei til et firma, har de rett til å tilbakeholde pakken. Selv om den er kjøpt til privat bruk. Da er det Tolletatens oppgave å kontrollere, tilbakeholde og ødelegge falske varer.

Når varen er tilbakeholdt gir Tolletaten beskjed til personen som skulle motta pakken om at den vil bli destruert. I dette tilfellet valgte mannen å motsette seg destruksjon, og ble tatt til retten av klokkemerket Omega.

Ekstra alvorlig

Mannen ble dømt til å betale deler av Omegas saksomkostninger, samt rettsgebyr, som utgjør en totalsum på 20.000 kr. Retten la spesiell vekt på samfunnsaspektet ved å stoppe piratkopier. Saken ble omtalt som ekstra alvorlig fordi klokkene skulle bli brukt som leker for barn, hvor retten viser til risikoen ved piratkopierte produkter.

Dette er den første norske dommen som slår fast at det er ulovlig for privatpersoner å kjøpe falske varer fra utlandet når selgeren opptrer i næringsvirksomhet.