Ulovlig strømming og IPTV

Bruk av lovlige strømmetjenester for å få tilgang til medieinnhold er noe de fleste benytter seg av i dag. Men hva er egentlig ulovlig strømming og IPTV?

Type=Office-Desk, Size=500, People=Yes

Strømming (streaming) betyr at innholdet overføres til brukeren uten at det lagres en varig kopi lokalt hos brukeren. De store mediehusene, som f.eks. NRK og TV 2, har etablert egne, lovlige strømmetjenester der brukerne har anledning til å strømme mediehusenes innhold. I tillegg finnes det lovlige strømmetjenester fra andre tilbydere, som har blitt godt mottatt blant brukerne, spesielt på musikk- og TV-/filmområdet.

Men i konkurranse med de lovlige tilbudene er det også aktører som gjennom strømmetjenester distribuerer ulovlig innhold. Etter åndsverkloven er det ikke tillatt å laste opp (tilgjengeliggjøre) opphavsrettslig beskyttet innhold til slike sider, hvis rettighetshaveren ikke har gitt tillatelse til dette. Som hovedregel er det også ulovlig å bruke strømmetjenester som distribuerer ulovlig innhold.

Strømmetjenester som distribuerer ulovlig innhold tilbys ofte i form av IPTV-tjenester (Internet Protocol Television). Dette er internettbaserte tjenester som gjør det mulig å strømme bl.a. direktesendt TV-innhold uten tillatelse fra rettighetshaverne. Slike tjenester gir tilgang til ulike TV-kanaler (for eksempel sportskanaler) gjerne i kombinasjon med store mengder av ulovlige filmer og TV-serier. Typisk for slike tjenester er at de tilbys til en betydelig lavere pris enn lovlige strømmetjenester og at de publiserer svært mye innhold fra en rekke rettighetshavere. Enkelte ulovlige IPTV-tjenester krever også betaling i form av kryptovaluta.

Åndsverkloven inneholder et uttrykkelig forbud mot å strømme innhold som åpenbart i strid med loven er gjort tilgjengelig for allmennheten. I tillegg må bruken fra den ulovlige kilden være egnet til å skade opphavers økonomiske interesser i vesentlig grad. Dette gjelder selv om strømmingen kun har skjedd til privat bruk hjemme hos brukeren. Bruk av ulovlige IPTV-tjenester som finnes i markedet vil som den klare hovedregel være i strid med åndsverkloven og således forbudt.

Det finnes også andre former for ulovlig distribusjon av TV-innhold. Bruk av uautoriserte smartkort (piratkort) og deling av slike (card sharing) for å få ulovlig tilgang til kodet fjernsynssignal er forbudt etter åndsverkloven og straffeloven. Det samme gjelder distribusjon av programvare og koder for slik bruk. Forbudet rammer også privat bruk av slikt utstyr.

Ulovlig strømming kan medføre både erstatnings- og straffeansvar.

Etter åndsverkloven kan rettighetshaver kreve erstatning ved overtredelse. Domstolene kan også forby handlinger som medfører fortsatt overtredelse av opphavsretten (forbudsdom).

I tillegg kan overtredelse etter åndsverkloven straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. Uberettiget tilgang til fjernsynssignaler er også straffbart etter straffeloven. Strafferammen her er den samme.

Ved overtredelser på Internett kan domstolene bestemme at internettleverandøren skal utlevere abonnementsopplysninger (identiteten) bak en IP-adresse som kan knyttes til krenkelsen. Dette gjør det mulig for rettighetshavere å gjøre bl.a. erstatningskrav gjeldende.

Visste du at...

60 % mener det er greit å piratkopiere når innholdet ikke er tilgjengelig i abonnementet de har?

Les mer om Om opphavsrett Icon

Om opphavsrett

Opphavsretten gjør det mulig å leve av kreativt arbeid. Tenk om det var fritt frem og kopiere alt som ble skrevet, tegnet eller fotografert?

Les mer om Er det så farleg? Icon

Er det så farleg?

Tenker du at kjøp av piratkopier er en harmløs og enkel måte å skaffe seg siste nytt til en god pris?