Tolletaten kan tilbakeholde falske varer
Rettighetshavere kan søke om bistand fra tollmyndighetene for beskyttelse av sine immaterielle rettigheter. Les mer her.
Hold et våkent øye med markedet. Gjør det enkelt for deg selv, forhandlere og kunder å oppdage og melde fra om mistenkelige kopivarer. Her finner du noen tips som bedrifter kan vurdere for å unngå piratkopier.
En måte å avdekke kopivarer er å kontrollere markedet gjennom jevnlige og systematiske søk på markedsplasser og på internett for avdekke om noen selger ulovlige kopier av produktene dine. Noen bedrifter benytter profesjonelle til å gjøre denne jobben, mens andre gjør det selv. Det kan være nyttig for en virksomhet å utarbeide rutiner som sikrer at denne typen undersøkelser foretas jevnlig og syste
Mange kopivarer ser tilsynelatende identiske ut som de originale produktene. «Genuine fakes» eller «ekte kopier» kan være vanskelig å avsløre. For å gjøre det lettere å avdekke kopier velger flere virksomheter å merke sine produkter med hemmelige kjennetegn, gjerne ved hjelp av ulike teknologiske metoder (anti-piratkopieringsteknologi).
Det finnes ulike former for teknologi som kan være effektive for å beskytte de ekte produktene. Slik teknologi eliminerer ikke nødvendigvis piratkopiering, men kan gjøre det mindre attraktivt og lønnsomt, samt øke risikoen for å bli avslørt for de som piratkopierer.
Det finnes også teknologiske hjelpemidler virksomhetene kan ta i bruk for sine produkter, som gjør forbrukeren i stand til å avsløre kopivarer i kjøpsøyeblikket. For eksempel finnes det mobilapplikasjoner hvor forbrukere kan sjekke varen og umiddelbart få beskjed om den er ekte eller falsk.
EU-Observatoriet mot inngrep i immaterialrettigheter har laget en guide med oversikt over teknologi og metoder som kan hjelpe deg.
Mange bedrifter bruker spesiell emballasje påsatt varemerker, strekkoder og patentinformasjon for å unngå å bli piratkopiert. Ved å gjøre innpakkingen av varene så unik som mulig, gjør du det vanskeligere for de som ønsker å piratkopiere. Denne informasjonen kan også deles med tollmyndighetene.
De som piratkopierer vil helst ikke bruke tid og penger på å kopiere detaljer på emballasjen. Tollmyndighetene vet at piratkopierte varer ofte kommer i enkle esker eller dårlig emballasje, og kan derfor lettere skille mellom ekte og falske produkter.
Mange virksomheter informerer om hvem som forhandler deres produkter og oppfordrer kundene til å melde fra hvis de oppdager kopivarer som selges hos andre enn de autoriserte forhandlerne. Virksomheten din kan publisere en liste over autoriserte forhandlere på nettsiden deres. På den måten vil både kunder og forhandlere kunne fatte mistanke og melde fra hvis de oppdager at varer selges gjennom andre mistenkelige kanaler.
Hvis du oppfordrer kundene dine til å melde fra om mistenkelige varer, bør du gjøre det enkelt for dem å ta kontakt med deg. Du kan opprette en varslingsfunksjon på nettsiden din. Dette vil gjøre det enkelt for kundene å melde fra, og kan bidra til å gi virksomheten verdifull informasjon om saker som bør undersøkes nærmere.
En stor andel av piratkopierte varer selges på internett. Mange av varene annonseres og selges på digitale markedsplasser på nettet.
Som varemerkeinnehaver kan du ta initiativ til å inngå avtaler og samarbeide med de som driver markedsplassene på internett. Gjennom et slikt samarbeid kan du hjelpe til med å identifisere falske produkter, bidra til å fjerne annonser og utestenge annonsører som gjentatte ganger krenker dine rettigheter. Et slik samarbeid kan også bidra til å sikre bevismateriale som eventuelt kan benyttes til videre rettslige skritt eller politianmeldelse.
Mange av de store e-handelsplattformerne, som Alibaba, Amazon, eBay og Facebook, har utviklet verktøy som gjør det mulig for rettighetshaverne av immaterielle rettigheter (IPR) å rapportere og fjerne annonser for falske produkter.
FINN.no har også sitt eget varemerkeprogram.
Hvis virksomheten velger å skille ut produksjon, for eksempel til land i Østen, er det viktig å avtalefeste og utvikle retningslinjer for håndtering av immaterielle rettigheter. Sørg for at dine immaterielle rettigheter ikke bare er registrert i de landene der du selger produktene dine men også er registrert i det landet du ønsker å legge produksjonen til.
Det kan virke forebyggende å undersøke dine fremtidige samarbeidspartnere og underleverandører og deres forhold til immaterielle rettigheter før du inngår avtale. Undersøk om virksomheten har vært involvert i piratkopiering tidligere.
Det er viktig at avtaler med samarbeidspartnere og underleverandører er helt klare på at handel med piratkopierte varer er uakseptabelt og inneholder klare klausuler om for eksempel retur av produkter og andre konsekvenser av kontraktsbrudd ved krenkelser av IPR.
Et og samme produkt kan være beskyttet av flere typer rettigheter. Ved å registrere det som skiller dine produkter fra andres kan du vise at du har kommersiell enerett til å utnytte dem.
Opphavsrett til kunstneriske og litterære verk oppstår når et verk skapes.
Markedsføringsloven beskytter også næringsdrivende mot etterlikninger.
Selv om et produkt ikke er beskyttet av varemerke-, design- eller patentlovgivningen, kan en etterlikning av et produkt være i strid med markedsføringsloven.
Næringslivets Konkurranseutvalg løser mange tvister mellom næringsdrivende om hvorvidt produktetterlikninger er i strid med markedsføringsloven? Uttalelsene fra Næringslivets Konkurranseutvalg er formelt sett rådgivende og ikke juridisk bindene, men seriøse næringsdrivende legger som regel de rådgivende uttalelsene til grunn.
Rettighetshavere kan søke om bistand fra tollmyndighetene for beskyttelse av sine immaterielle rettigheter. Les mer her.
Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler.
Hva er forskjellen på en piratkopi og en produktetterlikning, også kalt dupes? Her forklarer vi deg forskjellen.
Her finner du en oversikt over relevante lover og forskrifter, rapporter og statistikk.
Hvis du har mistanke om salg eller import av falske varer kan du sende inn tips til Tolletaten.
Du kan tipse anonymt. Tolletaten har taushetsplikt og behandler alle henvendelser konfidensielt.