Hvorfor tilbakeholder Tolletaten falske varer?
Å kjøpe falske varer kan fremstå harmløst, men det er flere grunner enn hensynet til rettighetshaver som gjør det viktig å stanse slike varer. Lær mer om grunnene.
Er du i ferd med å bestille en vare på nett? Eller står du med en vare for hånden? På denne siden finner du tips for å avsløre en piratkopi både på nett og fysisk.
Luksusmerker er sjelden på salg, og i hvert fall ikke til dumping-priser. Hvis det reklameres med at varene er sterkt nedsatt bør du derfor være på vakt.
Se hva andre har kommentert om nettsiden i kommentarfelt og på sosiale medier. Sjekk også nettsider dedikert til å avsløre useriøse aktører, som Trustpilot.
Har nettbutikken kontaktinformasjon tilgjengelig? Det skal være enkelt å ta kontakt med de som driver nettbutikken. Seriøse aktører opplyser gjerne om firmanavn, adresse, organisasjonsnummer, telefonnummer og e-postadresse.
Ta en kikk på domenenavnet til butikken. Enkelte useriøse aktører har gjerne et kjent varemerke sammen med ord som «cheap», «sale/salg» eller «outlet», som for eksempel raybansalg.net. Vær også kritisk hvis domenenavnet viser til noe helt annet enn det som selges der, som for eksempel sjøfartsdirektoratet.no for salg av sko.
Mange merkevareprodusenter oppgir på sine nettsider hvem som forhandler deres originalprodukter i ulike land. Står butikken du vil kjøpe fra på listen over autoriserte forhandlere?
Virker det sannsynlig at nettbutikken fører de varemerkene den gjør? Er bildene bra? Er det rare skrivefeil og dårlig språk på nettstedet? Da bør du være på vakt. Noen nettbutikker eller selgere på auksjonssider kan ha bilder av ekte varer på nettsiden, men sender deg en piratkopi når du har betalt.
4 av 10 sier at de har vært usikre på om en vare de har kjøpt har vært ekte elle ikke
Det følger som regel ikke med et ektehetsbevis når man kjøper falske varer. Gjør ekstra research. Spesielt hvis du handler brukt eller på et marked i utlandet.
Kommer produktet i billig, rufsete forpakning? Mangler medisinene ytre forpakning, og kommer kun i blisterbrett? Er produktinformasjonen, forpakningen eller merkelappene fulle av skrivefeil? Originale produkter blir ikke sendt på denne måten. De som selger piratkopier bruker ofte lite ressurser på innpakningen, så vær på vakt hvis du stusser over hvordan varen er pakket.
Lær skal lukte som lær, ikke som dårlig lim, plastikk eller kjemikalier. Piratkopiert kosmetikk og parfyme kan ha overdreven lukt.
Se nøye på sømmene. Slurvete og ujevn søm er et tegn på at varen ikke er ekte. Rask slitasje av håndtak og sømmer er en indikasjon på at vesken ikke er ekte, og det samme gjelder for metalldeler og glidelåser.
Luksusprodukter selges hverken på stranden eller på åpne markeder. Legemidler bør bare kjøpes fra autoriserte forhandlere.
Enten du har handlet på nett eller i en butikk kan du bli lurt. Her ser du hva du kan gjøre hvis du oppdager at du har kjøpt en piratkopiert vare.
Å kjøpe falske varer kan fremstå harmløst, men det er flere grunner enn hensynet til rettighetshaver som gjør det viktig å stanse slike varer. Lær mer om grunnene.
Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler.
Hva er forskjellen på en piratkopi og en produktetterlikning, også kalt dupes? Her forklarer vi deg forskjellen.
Se de vanligste spørsmålene om piratkopiering og varemerkeforfalskning – og les svarene.