Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

Ofte kopierte varer

Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler. Her kan du lese mer om ofte kopierte varer:

Klær, sko og accessoirer

Ikon klærEksklusive klokker fra Sveits, moteklær fra Frankrike og lærvarer fra Italia. Å bygge opp en kjent merkevare krever som regel enorm arbeidsinnsats, innovasjon og risikovilje. Eierne av luksusmerkene betaler mye for å bygge opp et image, og investerer i kvalitet og nyskapning for å opprettholde sitt renommé. Dette bidrar til å gjøre merkene attraktive.

Vanlige klær og sko gjennomgår en rekke tester og kontroller for å forsikre kundene om at produktet er trygt å bruke. Falske klær og sko kan være behandlet med kjemikalier som gir allergi og irritasjoner i huden.

I følge Europols risikoanalyse fra 2013 brukes pengene som tjenes på falske merkevarer til å finansiere andre illegale aktiviteter og organisert kriminalitet, slik som menneskehandel og narkotikasmugling.

De som kjøper billige imitasjoner; «Gucci»-solbriller på stranden på Sardinia, ødelegger ikke bare for luksusmerkene. Slike kjøp har også en direkte effekt på det norske samfunnet i form av tapte arbeidsplasser og tapte skatter og avgifter. De legitime virksomhetene utsettes for urettferdig konkurranse fra virksomheter som stjeler andres ideer, og som derfor ikke trenger å bruke ressurser på utvikling. Dette fører igjen til at merkevareprodusentene får mindre avkastning til innovasjon slik at veksten i samfunnet skades.

Til toppen

 

Medisiner, helsekost og kosttilskudd

Ikon for medisinerDu tar en stor risiko ved å kjøpe medisiner som kan være piratkopierte. Slike medisiner er utenfor myndighetens kontroll og inneholder ofte feil dosering og sammensetting av stoffer, andre virkestoffer enn det som angis eller ingen virkestoffer i det hele tatt. I verste fall kan piratkopierte medisiner gjøre deg alvorlig syk eller være dødelige. I følge Interpol har det blitt funnet falske legemidler som inneholder giftige stoffer, som for eksempel rottegift.

Kjøper du medisiner fra andre enn lovlige apotek, tar du derfor en stor sjanse og setter din helse, og i verste fall ditt liv på spill.

Det er lett å la seg lure av falske medisiner. Ofte er forpakningene av høy standard som ser identiske ut med de ekte legemidlene. I noen tilfeller er det kun laboratorietester som kan identifisere forskjellen på falsk og ekte.

Stadig flere kjøper medisiner på Internett. Ifølge Legemiddelverket driver omtrent 90% av «apotekene» som selger legemidler på Internett ulovlig virksomhet. Fra 2. april 2018 har Legemiddelverket derfor innført en felleseuropeisk registreringsordning i Norge for at forbrukerne lettere skal kunne skille mellom lovlige og ulovlige nettapotek. Liste over lovlige registrerte nettapotek finner du på denne siden.

Ordningen har vært praktisert i EU siden 1. juli 2015. Også i EU-landene må alle lovlige nettapotek ha en logo med lenke til nasjonale legemiddelmyndigheters liste over godkjente nettapotek. Mer informasjon om dette finner du her på sidene til European Medicine Agency.

I følge Verdens Helseorganisasjon WHO kopieres alle typer legemidler, fra medisiner som skal behandle livstruende tilstander, som kreftmedisiner og HIV-medisiner, til billige smertestillende og antihistaminer.

Les mer om privatimport av legemidler på nettsidene til Legemiddelverket.

Les mer om «Unike koder på pakningen stopper falske legemidler» på nettsidene til Legemiddelverket.

Les mer om nettapotek på nettsidene til Legemiddelverket.

Les mer om import av legemidler på nettsidene til Tolletaten.

Les om Interpols rapport fra 2014 som omhandler sammenhengen mellom legemiddel-kriminalitet og organisert kriminalitet.

Helsekost og kosttilskudd

Også produkter som blir markedsført som «naturlige» eller «inneholder kun naturlige ingredienser» kan inneholde kjemiske stoffer som kan være giftige og som ikke er godkjent i Norge. Slike produkter trenger ikke være varemerkeforfalskede, men selges gjerne under et eget varemerke. Problemet er dermed ikke nødvendigvis at slike produkter er piratkopierte men at de kan vise seg å inneholde andre stoffer og sammensettinger enn det som oppgis i innholdsfortegnelsen.  

Les mer om kosttilskudd på Mattilsynets nettsider

Les mer om kosttilskudd som selges over internett på Mattilsynets nettsider

Til toppen

  

Kosmetikk

Ikon KosmetikkSminke, kremer, og annen kosmetikk kopieres i stort omfang. Varene omsettes gjerne på Internett fra uautoriserte selgere. Varene kan, i likhet med medisiner, inneholde giftige og skadelige stoffer. Mattilsynet har funnet spor av kvikksølv og steroider i hudkremer, såper og lotions.

Kjøper du falsk kosmetikk vet du ikke hvem som har produsert varene, hva de inneholde og hvem som står ansvarlig for at produktet er trygt å bruke. Det er ingen kontroll med at piratkopierte produkter produseres under sterile forhold. Dette medfører at piratkopiert kosmetikk kan inneholde store mengder med bakterier som du ikke finner i de ekte produktene.

Les mer om konsekvensene av piratkopiering i skjønnhetsbransjen på nettstedet Melk & Honning 

Les mer om falsk kosmetikk på Mattilsynets nettsider

Til toppen

  

Dagligvarer

Ikon DagligvarerDagligvarer er et område som de fleste frem til nå ikke har forbundet med piratkopierte varer. Dessverre har man de siste årene sett en markant økning i antall beslag av falske mat- og dagligvareprodukter. Kjeks, sjømatprodukter, sjokolade, olivenolje, shampo, tannpasta, deodoranter, suppeposer, vaskemidler, brus og olivenolje er eksempler på dagligvarer og mat som forfalskes.

I 2014 gjennomførte Europol en internasjonal aksjon der 1200 tonn falske matvarer og 430 000 liter piratkopiert drikke ble beslaglagt. Fisk- og sjømat produkter representerte den største kategorien av varer. En av hensiktene med aksjonen var å identifisere de kriminelle nettverkene som står bak distribusjonen og salget av falske matvareprodukter.

Produsentene som forfalsker dagligvarer og kopierer kjente merkevarer bruker billige råmaterialer, og har ingen hygiene- eller kvalitetskontroll på sin produksjon. Det er vanskelig å identifisere hvem som står bak produksjonen og det er dermed ingen å stille til ansvar hvis du skulle bli syk av maten du har spist, eller dersom bleiene inneholder skadelige stoffer og ikke har samme kvalitet som du forventer.

Om det er «Toblerone» fra Sør-Amerika, «gresk olivenolje» fra India eller «Aceto Balsamico» fra Asia; produktene setter forbrukerne i fare og ødelegger økonomien for de originale produsentene.

Til toppen

 

Bildeler

Det er svært vanlig med piratkopierte bildeler. Kjøper du «lettmetallfelger» eller bremseklosser fra en uautorisert forhandler, har du ingen garanti med kjøresikkerheten. I Storbritannias «UK Crime Report 2013/2014» opplyses det om at BMW Automobiles har testet piratkopierte bildeler med alarmerende resultat. Testene viste at piratkopierte dekk og felger ikke møtte et minimum av sikkerhetskrav.

Bremseklosser lages vanligvis av en blanding av stålull og andre metaller holdt sammen av en harpiks, eller av en kompositt av keramiske materialer. EU-kommisjonen opplyser i rapporten «Too good to be true» om at det har blitt funnet piratkopierte bremseklosser laget av trefliser eller til og med gress – med andre ord ikke materialer å stole på når du plutselig må bråbremse på motorveien! Heller ikke «lettmetallfelgene» du får kjøpt er nødvendigvis sikre i bruk. De inneholder antageligvis ikke mye aluminium, og det er heller ingen garanti for kvaliteten eller kjøreegenskapene. At noen av felgene fungerer greit, betyr ikke at andre felger gjør det, i og med at det ikke er klart hvem som lager delene. Produsenten av piratkopier følger ikke fordyrende og kompliserende standarder for produksjonen. 

Til toppen

 

Leker

ikon lekerTre-leker malt med blyholdig maling, morsomme gelétroll som inneholder parafin, kosebamser med øyne som ikke er festet på forsvarlig vis og dermed utgjør en kvelningsfare. Også leker piratkopieres i stort omfang. Får du tilbud om å kjøpe merkeleker til en uforholdsmessig lav pris, eller gjennom utradisjonelle salgskanaler, er det grunn til å la være å gjennomføre kjøpet. Disse varene har ikke blitt kontrollert etter de strenge kravene til produktsikkerhet som gjelder for leketøy for de lovlige produsentene.

Mange leker som selges på messer og markeder tilfredsstiller ikke kravene til produktsikkerhet og kan være farlige for små barn. Vær klar over at en del av disse lekene som ikke tilfredsstiller kravene, ikke nødvendigvis behøver å være piratkopiert. De kan ha generelt dårlig kvalitet uten at varemerket nødvendigvis er kopiert.

Les mer på nettsidene til Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) om hva man skal tenke på når man kjøper leker til barn.

Her finner du også 16 råd om leketøy til barn under 3 år (PDF).

Til toppen

 

Elektronikk

Ikon elektronikkFalske smarttelefoner og ladere, hodetelefoner, kjøkkenmaskiner, stereoanlegg, hårfønere, rettetenger og krølltenger og TVer. Elektronikk kopieres i stort omfang, og utgjør en alvorlig fare for helse og sikkerhet.

I følge Storbritannias «UK IP Crime Report 2013-2014» ble 80.000 potensielt farlige mobil ladere beslaglagt i løpet av et tre dagers aksjon. Disse varene er ikke laget med tanke på at du som forbruker skal få en trygg og bra vare, men med tanke på mest mulig profitt for den ulovlige produsenten.

Du har ingen garanti for at den piratkopierte varen fungerer og du vet heller ikke om den er trygg å bruke. Piratkopierte artikler kan gi deg kraftig støt, de kan kortslutte eller i verste fall ta fyr. Lovlige elektriske artikler tilfredsstiller strenge sikkerhetskrav men det er ingen kvalitetskontroll på de piratkopierte varene. Kjøper du slike varer, tar du ikke bare en stor personlig risiko, du bidrar også til at de som skulle tjent penger på sitt produkt ikke gjør det.

Til toppen

 

Tobakk og alkohol

Ikon Tobakk og alkoholDet kan være fristende å slå til på et tilbud om rimelig tobakk eller billig sprit med prisene vi har i Norge. Men kjøper du billige sigaretter eller sprit fra en uautorisert forhandler, kan du ende opp med et helt annet og langt farligere produkt enn det du forventer.

I Storbritannia ga Local Government Assosiation (LGA) ut en pressemelding i september 2014. Her opplyser de om at den britiske tolletaten har gjort beslag i millionvis av piratkopierte sigaretter. Noen av dem var fylt med døde fluer, menneskelige ekskrementer, asbest, støv, jord og uvanlig høye mengder med kreftfremkallende kjemikalier.

Falske sigaretter utgjør også en større brannfare enn lovlige sigaretter fordi de falske sigarettene ikke er designet slik at de slukker av seg selv dersom de ikke blir aktivt røkt på.

Alkoholholdig drikke fra lovlige produsenter er laget av etanol, som er trygt å drikke i moderate mengder. I Storbritannias «IP Crime Report 2013-2014» fremkommer det at kriminelle bruker billigere substitutter som metanol og isopropanol i piratkopiert alkohol. Isopropanol brukes vanligvis i vaskemidler, neglelakkfjerner og vindusspylerveske. Konsekvensene av å drikke slike stoffer kan variere fra magesmerter og trøtthet til midlertidig eller permanent blindhet, koma eller død.

Ulovlig handel med falske sigaretter og falsk sprit har blitt et stort internasjonalt problem. Det du trodde var en god handel kan vise seg å være det motsatte. Velg ekte vare!

Til toppen

 

Designmøbler

Ikon DesignmøblerMange lurer på om det er lov å kjøpe billige kopier av kjente møbelklassikere fra utenlandske nettbutikker.

Hvis møblene kjøpes i næringsvirksomhet er det ulovlig å importere dem til Norge. Dette gjelder uavhengig av om det er lov å produsere og markedsføre møblene i England. Det er derimot ikke straffbart å kjøpe slike designmøbler og få dem sendt til Norge hvis det er til privat bruk. Les mer om grensen mellom import til privat bruk og næringsvirksomhet her

Særlig om engelske nettbutikker

Frem til april 2016 var det særlig nettbutikker med tilholdssted i Storbritannia som tilbød kopier av danske og italienske designmøbler til norske kunder. Bakgrunnen for dette er at Storbritannia til nå har hatt kortere opphavsrettslig vernetid for brukskunst enn de fleste andre land.

For slik brukskunst har vernetiden for åndsverk i Storbritannia vært 25 år etter at produktet ble brakt på markedet. Motsetningsvis er vernetiden for denne typen produkter i Norge, de fleste andre europeiske land, samt USA, 70 år etter opphavsmannens død.

Britisk regelverk endret i 2016

Fra 28. april 2016 kan man ikke lenger produsere eller importere kopier av denne typen møbelkunst i Storbritannia.

Men, for at virksomheter som lovlig har produsert eller importert brukskunst i tiden før lovendringen skal få muligheten å tømme sine lagre, er det imidlertid innført en overgangsordning.

Det vil være en overgangsperiode på seks måneder mellom det gamle og det nye lovverket, som gjelder for virksomheter som har produsert eller importert kopier i et visst tidsrom før endringen trådte i kraft.

Etter den 28. januar 2017 vil all handel med kopier av opphavsrettslig beskyttet brukskunst, inkludert de typiske møbelklassikerne, være ulovlig også i Storbritannia.

Se oppdatert informasjon om lovendringene i Storbritannia fra britiske myndigheter (pdf)

Hva betyr dette for kjøpelystne nordmenn?

Ettersom kopier av møbelklassikere ikke lenger kan selges lovlig på markedet i Storbritannia, vil forhåpentligvis antallet nettbutikker som tilbyr slike møbler bli mindre.

Skulle man likevel snuble over tilbud av denne typen møbler på nettsider fra andre land, gjelder det samme som er sagt innledningsvis i denne artikkelen.

Les også:

Nå blir det helt slutt på salg av kopier av designmøbler og designlamper fra Storbritannia til Norge (Nyhetsartikkel fra 31. januar 2017) 

Slutt på billige designmøbler fra Storbritannia (nyhetsartikkel fra 29. april 2016)

Tollvetaten destruerte 100 piratkopierte design-stoler (nyhetsartikkel fra 23. oktober 2015) 

 

Til toppen

 

 

Ikon nettbrett

Visste du at...

En milliard piratkopierte mobiltelefoner ble solgt i 2015, noe som tilsvarer hele
befolkingen i Kina eller India. Dette betyr at en av seks mennesker i verden har en falsk mobiltelefon.

Alle typer medisier piratkopieres....

Alle typer medisiner piratkopieres...

I følge Verdens Helseorganisasjon (WHO) kopieres alle typer legemidler. Alt fra medisiner som skal behandle livstruende tilstander, som kreftmedisiner og HIV-medisiner, til billige smertestillende og antihistaminer.

Sist oppdatert: 18. juni 2019